top of page

Zijn vrouwencirkels een hedendaagse trend? 馃

Bijgewerkt op: 24 feb.

Het antwoord is: Nee, vrouwencirkels zijn er altijd geweest. Het is pas recent dat vrouwencirkels opnieuw ruimte krijgen in onze maatschappij.


馃尮 Het samenkomen van sterke vrouwen rond bewustwording is lang taboe geweest. Denk maar aan de heksenverbranding. Sterke en wijze vrouwen werden gevreesd, zeker als ze samenkwamen in groep. Mensen voelden zich ge茂ntimideerd door de kracht van de vrouw en besloten daarom haar kracht af te nemen.


馃尮 V贸贸r deze gekheid had de vrouw echter een belangrijke rol in de maatschappij. Mensen gingen ten rade bij kruidenvrouwen, helers, helderzienden, medicijnenvrouwen en priesteressen. Het samenkomen en verbinden van vrouwen in cirkel blijkt iets oud, multicultureels en universeels te zijn.


馃尮 Denk maar aan de rode tenten waarbij vrouwen die op hetzelfde moment hun menstruatie hadden, samenkwamen. De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika doen dit nog steeds. Deze vrouwen kregen dan alle tijd voor spirituele, intu茂tieve en creatieve activiteiten zoals: ceremonies uitschrijven en drums beschilderen


馃尮 Vrouwen kwamen ook samen op de verschillende fasen van de maan zoals op de volle maan of de nieuwe maan. Omdat de maan net zoals de vrouw cyclisch en vrouwelijk is. Heksen komen nog steeds samen tijdens bepaalde maanfasen.


馃尮 Ook in sommige stammen in Afrika komen vrouwen nog steeds samen om elkaar te versterken.


馃尮Wij hebben als vrouwen altijd al samengekomen in cirkel. Rond bewustwording, natuur, verbinding en spiritualiteit. En toen het niet meer mocht ook informeel zoals in theekransen, samen handwerken, samen eten maken鈥


馃尮Vrouwencirkels mogen eindelijk hun ruimte terug innemen. De maatschappij biedt opnieuw plaats voor vrouwen om samen te komen, te verbinden en elkaar te versterken. We mogen opnieuw onze krachtige vrouwelijke eigenschappen uiten, zoals onze creativiteit, empathie en intu茂tie.


Meer info over de vrouwencirkels: www.lydiamaertens.com (link in profiel)


Liefs

Lydiabottom of page